radioterapie.info Nu trebuie să-ți fie frică de nimic în viață. Trebuie doar să înțelegi.

Marie Curie

Etapele tratamentului

Etapele tratamentului

Etapele generale pe parcursul radioterapiei sunt:

  • Consultația inițială efectuată de către medicul specialist radioterapeut – în cadrul acesteia se discută despre indicația tratamentului, dacă sunt necesare investigații suplimentare, etapele tratamentului, posibilele efecte secundare etc.
  • Prezentarea cazului în cadrul comisiei oncologice multidisciplinare – se discută cu ceilalți colegi (atât medici specialiști în radioterapie cât și din celelalte specialități) despre fiecare caz. Este posibil ca anumite detalii (inclusiv indicația de tratament) discutate cu pacientul în cadrul consultației inițiale să fie modificate.
  • Simularea tratamentului – prin efectuarea examenului CT al planului de tratament.
  • Elaborarea planului de tratament – este o munca complexă efectuată împreună de către medic și fizicienii medicali prin care se stabilesc toate detaliile tehnice necesare tratamentului adecvat respectivului caz. În funcție de specificul și complexitatea cazului această etapă poate dura de la o zi până la o săptămână.
  • Efectuarea tratamentului – în cadrul ședințelor (fracțiunilor) de radioterapie. De regulă acestea se efectuează zilnic în cele 5 zile lucrătoare ale săptămânii și pot varia ca număr total de la caz la caz, durata unei ședințe fiind de aproximativ 15-20 de minute (incluzând pregătirea pacientului). Este important ca fiecare pacient să înțeleagă că tratamentele pot varia ca număr de ședințe pentru același tip / localizare a cancerului, fiind posibilă suplimentarea sau reducerea acestui număr pe parcursul radioterapiei.
  • Controalele din cursul tratamentului – în general pacienții sunt chemați la acest tip de control săptămânal sau de fiecare dată când medicul consideră că este necesar. Se poate solicita de către medic efectuarea anumitor investigații și analize necesare bunului mers al tratamentului.
  • Terminarea tratamentului – la finalizarea acestuia pacientul primește biletul de externare care cuprinde diagnosticul, tratamentul aplicat și alte detalii considerate ca fiind importante.
  • Controalele post-tratament – se efectuează la solicitarea medicului în funcție de specificul și particularitățile fiecărui caz.

Etapele prezentate mai sus sunt cele care în principiu sunt parcurse în majoritatea unităților medicale de radioterapie. În funcție de complexitatea tratamentului și a modelului fiecărei unități de radioterapie, aceste etape pot fi diferite.

Ce este radioterapia?

Radioterapia este specialitatea medicală care utilizează radiații cu energii mari (ionizante) în scopul tratării tumorilor maligne (afecțiuni oncologice) precum și a altor boli (non-oncologice). Alături de chirurgie, radioterapia este prin[...]

detalii

Scopul radioterapiei

Așa cum am menționat radioterapia este implicata in tratamentul cancerului, acest tratament poate fi: curativ - prin care se încearcă vindecarea cancerului, îmbunătățirea calității vieții si prelungirea supraviețuirii pacienți[...]

detalii

Efectele secundare / reacțiile adverse ale radioterapiei

Atunci când este efectuată în scop curativ, radioterapia reprezintă o intervenție energică împotriva cancerului, cu rezultate importante privind posibila vindecare a acestuia. În atingerea acestui scop, cu cât tratamentul[...]

detalii