radioterapie.info Nu trebuie să-ți fie frică de nimic în viață. Trebuie doar să înțelegi.

Marie Curie

Ce este radioterapia?

Ce este radioterapia?

Ce este radioterapia?

Radioterapia este specialitatea medicală care utilizează radiații cu energii mari (ionizante) în scopul tratării tumorilor maligne (afecțiuni oncologice) precum și a altor boli (non-oncologice).

Alături de chirurgie, radioterapia este principala modalitate de tratament local și regional al tumorilor solide, de multe ori cele două tipuri de tratament sunt complementare, pacienții beneficiind de tratament chirurgical urmat de radioterapie sau invers. Pe lângă aceste două tipuri de tratament în anumite cazuri este indicată și terapia sistemică (chimioterapie, imunoterapie, tratament hormonal etc.) efectuată de catre medicii oncologi, în combinație cu tratamentul chirurgical sau radioterapie sau toate trei într-o anumită secvență..

Se estimează ca aproximativ 60-70% dintre pacienții oncologici beneficiază de efectele radioterapiei pe parcursul tratamentului lor împotriva cancerului.

Acest tip de tratament se realizează prin calcularea exactă a dozelor de radiații necesare fiecărui pacient ți orientarea extrem de precisă a acestora către volumul tumoral cu evitarea pe cât posibil a iradierii structurilor sănătoase din vecinătatea acestuia (menținerea efectelor adverse la un nivel acceptabil).

Acest lucru este posibil numai prin munca în echipa a unui număr mare de profesioniști: tehnicieni specializați în radioterapie, asistenți medicali, fizicieni medicali și medici specialiști radioterapeuți.

Scopul radioterapiei

Așa cum am menționat radioterapia este implicata in tratamentul cancerului, acest tratament poate fi: curativ - prin care se încearcă vindecarea cancerului, îmbunătățirea calității vieții si prelungirea supraviețuirii pacienți[...]

detalii

Etapele tratamentului

Etapele generale pe parcursul radioterapiei sunt: Consultația inițială efectuată de către medicul specialist radioterapeut – în cadrul acesteia se discută despre indicația tratamentului, dacă sunt necesare investigații supliment[...]

detalii

Efectele secundare / reacțiile adverse ale radioterapiei

Atunci când este efectuată în scop curativ, radioterapia reprezintă o intervenție energică împotriva cancerului, cu rezultate importante privind posibila vindecare a acestuia. În atingerea acestui scop, cu cât tratamentul[...]

detalii