radioterapie.info Nu trebuie să-ți fie frică de nimic în viață. Trebuie doar să înțelegi.

Marie Curie

Tipuri de cancer

Cancerul de prostată

Cancerul de prostată

Cancerul de prostată este cel mai frecvent tip de cancer în rândul bărbaților, se estimează că 1 din 6 bărbați este diagnosticat cu această afecțiune pe parcursul vieții.

Factori de risc posibil implicați în apariția cancerului de prostată sunt: prezența cancerului de prostată la un membru de grad 1 al familiei, anumite afecțiuni genetice, radioterapia anterioara asupra pelvisului.

Majoritatea organizațiilor medicale implicate în diagnosticul și tratamentul cancerului de prostată recomandă monitorizarea anuală a nivelului antigenului specific prostatic (PSA) după vârsta de 50 de ani.

Majoritatea pacienților sunt asimptomatici în fazele inițiale ale bolii, de cele mai multe ori suspiciunea privind diagnosticul de cancer de prostată bazându-se pe nivelul crescut al PSA-ului. În etapele mai avansate de boală pacienții pot prezenta tulburări urinare (urinări frecvente, dureroase, în timpul nopții), rareori primele simptome pot fi dureri la nivelul scheletului din cauza metastazelor osoase.

Prin prisma istoriei naturale a bolii și a manifestărilor acesteia, de obicei medicul specialist urolog este cel care consultă primul pacientul și stabilește diagnosticul (prin efectuarea puncției prostatice și confirmarea prin examen histo-patologic).

Tratamentul curativ al cancerului de prostată este fie chirurgical fie prin radioterapie, alegerea metodei de tratament depinzând de indicația medicului specialist urolog și a medicului specialist radioterapeut. În anumite situații radioterapia poate fi indicată și după intervenția chirurgicală (tratament adjuvant). Așa cum am menționat într-un articol anterior, important și ideal ar fi ca pacientul să beneficieze de opinia fiecărui medic specialist, deciziile luate împreună în cadrul comisiilor oncologice fiind cele care se bazează pe experiență și consens, scutind pacienții de efort și timp inutil pierdut cu beneficii directe privind reușita tratamentului.

Anumiți pacienți vor avea nevoie de tratament hormonal înainte, în timpul și după radioterapie.

Din cauza faptului că în unele centre de radioterapie există liste de așteptare pentru începerea tratamentului, vă recomand să vă programați consultația inițială la medicul specialist radioterapeut cât mai repede după ce ați aflat ca s-ar putea să fie necesar acest tip de tratament. Vă amintesc aici că, așa cum am scris în secțiunea “RADIOTERAPIA ÎN ROMÂNIA”, ședințele de radioterapie sunt gratuite pentru pacienții care beneficiază de asigurări de sănătate (decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate) indiferent dacă sunt efectuate într-un spital de stat sau într-un centru privat de radioterapie.

Etapele tratamentului sunt cele pe care le-am descris în cadrul articolului cu același nume din secțiunea “DESPRE RADIOTERAPIE”.

În general durata tratamentului este de 7-8 săptămâni, ședințele de radioterapie fiind efectuate în zilele lucrătoare ale săptămânii, durata unei ședințe fiind de aproximativ 15-20 de minute (incluzând pregătirea pacientului).

Posibilele efecte adverse ale radioterapiei sunt acute/timpurii (în cursul tratamentului sau imediat după acesta) și cronice (la luni sau ani după finalizarea tratamentului).

Dintre efectele secundare acute se pot enumera:

-tulburările gastro-intestinale (diaree, disconfort rectal, scaune sanguinolente)

-tulburări urinare (micțiuni frecvente și dureroase, nicturie, hematurie)

-radiodermita (arsura tegumentului)

Dintre efectele secundare cronice, pot să apară:

-edemul membrului inferior și / sau al scrotului și penisului

-toxicitate gastro-intestinala (1-2%)

-toxicitate urinară (cistită, incontinență urinară, dificultăți la urinare)

-disfuncția erectilă regăsită la aproximativ un sfert dintre pacienți

Există și alte efecte adverse privind radioterapia în cancerul de prostată, despre care este posibil ca medicul dumneavoastră să vă vorbească dacă  consideră că acest lucru se impune prin prisma particularității cazului.

Cancerul de sân

Cancerul de sân reprezintă una din formele de cancer în care radioterapia a adus beneficii majore privind tratamentul curativ al acestuia, cunoscând fiind faptul că dacă este surprins în stadii incipiente, printr-un tratament ad[...]

detalii

Cancerul gastric

Cancerul gastric este relativ frecvent în rândul afecțiunilor oncologice, din punctul de vedere al incidenței la nivel mondial fiind pe locul cinci. Factorii de risc implicați în apariția acestuia sunt: consumul de alimente afumat[...]

detalii