radioterapie.info Nu trebuie să-ți fie frică de nimic în viață. Trebuie doar să înțelegi.

Marie Curie

Cancerul gastric

Cancerul gastric

Cancerul gastric este relativ frecvent în rândul afecțiunilor oncologice, din punctul de vedere al incidenței la nivel mondial fiind pe locul cinci.

Factorii de risc implicați în apariția acestuia sunt: consumul de alimente afumate și / sau sărate, consumul redus de vegetale și fructe, fumatul, consumul de alcool, gastrita cronică, gastrita atrofică, infecția cu Helicobacter pylori, intervenții chirurgicale anterioare și radioterapia la nivel gastric.

Din păcate, ca și în cazul majorității cancerelor, acesta este nedureros în fazele inițiale, motiv pentru care mulți pacienți se prezintă pentru examene medicale de specialitate în etape avansate ale bolii. Dintre simptomele posibile ale cancerului gastric putem enumera: lipsa apetitului, disconfortul abdominal, pierderea în greutate, slăbiciunea, greața, vărsăturile, melena (scaune de culoare roșu închis, vișiniu sau negru).

Radioterapia este indicată de cele mai multe ori ca tratament adjuvant (după intervenția chirurgicală) dar poate fi efectuată uneori înainte de operație (neo-adjuvantă) sau ca unică formă de tratament atunci când intervenția chirurgicală este contraindicată.

În majoritatea cazurilor radioterapia se efectuează împreuna cu chimioterapia, administrarea acestor două tipuri de tratament simultan aduce beneficii suplimentare în cazul cancerului gastric.

Din cauza faptului că în anumite centre de radioterapie există liste de așteptare pentru începerea tratamentului, vă recomand să vă programați consultația inițială la medicul specialist radioterapeut cât mai repede după ce ați aflat ca s-ar putea să fie necesar acest tip de tratament. Vă amintesc aici că, așa cum am scris în secțiunea “RADIOTERAPIA ÎN ROMÂNIA”, ședințele de radioterapie sunt gratuite pentru pacienții care beneficiază de asigurări de sănătate (decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate) indiferent dacă sunt efectuate într-un spital de stat sau într-un centru privat de radioterapie.

Etapele tratamentului sunt cele pe care le-am descris în cadrul articolului cu același nume din secțiunea “DESPRE RADIOTERAPIE”.

În general durata tratamentului este de 5-6 săptămâni, ședințele de radioterapie fiind efectuate în zilele lucrătoare ale săptămânii, durata unei ședințe fiind de aproximativ 15-20 de minute (incluzând pregătirea pacientului).

Posibilele efecte adverse ale radioterapiei sunt:

  • modificări la nivelul pielii – în zona iradiată poate să apară radiodermita (arsura pielii), durerea, modificarea formei și a culorii
  • lipsa poftei de mâncare
  • greață
  • vărsături
  • diaree
  • fatigabilitate (lipsa de putere / oboseala)
  • inducerea unui cancer secundar la nivelul zonei iradiate – folosind metodele moderne de radioterapie, acest risc este foarte scăzut

Există și alte efecte adverse privind radioterapia în cancerul gastric, despre care este posibil ca medicul dumneavoastră să vă vorbească dacă consideră că acest lucru se impune prin prisma particularității cazului.

Cancerul de prostată

Cancerul de prostată este cel mai frecvent tip de cancer în rândul bărbaților, se estimează că 1 din 6 bărbați este diagnosticat cu această afecțiune pe parcursul vieții. Factori de risc posibil implicați în apariția cance[...]

detalii

Cancerul de sân

Cancerul de sân reprezintă una din formele de cancer în care radioterapia a adus beneficii majore privind tratamentul curativ al acestuia, cunoscând fiind faptul că dacă este surprins în stadii incipiente, printr-un tratament ad[...]

detalii