radioterapie.info Nu trebuie să-ți fie frică de nimic în viață. Trebuie doar să înțelegi.

Marie Curie

Cancerul de sân

Cancerul de sân

Cancerul de sân reprezintă una din formele de cancer în care radioterapia a adus beneficii majore privind tratamentul curativ al acestuia, cunoscând fiind faptul că dacă este surprins în stadii incipiente, printr-un tratament adecvat, acest tip de cancer are șanse mari de vindecare (supraviețuirea pacienților devenind egală cu cea a persoanelor sănătoase).

Radioterapia este indicată de cele mai multe ori în asociere cu tratamentul chirurgical și cel medical oncologic. Aceasta poate fi efectuată după intervenția chirurgicală (tratament adjuvant) sau uneori înaintea acestuia (tratament neo-adjuvant).

Pacienții (cancerul de sân poate să apară și la bărbați) se prezintă la medicul specialist radioterapeut ca urmare a recomandării / trimiterii de la medicul chirurg sau medicul oncolog. Din cauza faptului că în anumite centre de radioterapie există liste de așteptare pentru începerea tratamentului, vă recomand să vă programați consultația inițială la medicul specialist radioterapeut cât mai repede după ce ați aflat ca s-ar putea să fie necesar acest tip de tratament. Vă amintesc aici că, așa cum am scris în secțiunea “RADIOTERAPIA ÎN ROMÂNIA”, ședințele de radioterapie sunt gratuite pentru pacienții care beneficiază de asigurări de sănătate (decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate) indiferent dacă sunt efectuate într-un spital de stat sau într-un centru privat de radioterapie.

Etapele tratamentului sunt cele pe care le-am descris în cuprinsul articolului cu același nume din cadrul secțiunii “DESPRE RADIOTERAPIE”.

În general durata tratamentului este de 5 săptămâni, dar aceasta poate varia între 4-6 săptămâni în funcție de particularitățile fiecărui caz, ședințele de radioterapie fiind efectuate în zilele lucrătoare ale săptămânii, durata unei ședințe fiind de aproximativ 15-20 de minute (incluzând pregătirea pacientului).

Voi enumera în continuare câteva dintre posibilele reacții adverse privind radioterapia în cancerul de sân, ele pot să apară sau nu, în diverse grade de intensitate, în funcție de tipul de radioterapie și de modul particular de răspuns al organismului la tratament:

  • efectele sistemice cele mai frecvente sunt: greața, oboseala, lipsa poftei de mâncare, somnolența
  • limfedemul (mărirea în volum) la nivelul membrului superior de partea iradiată – apare mai ales atunci când ganglionii limfatici axilari se îndepărtează în timpul intervenției chirurgicale și / sau se iradiază
  • modificări la nivelul pielii – cel mai frecvent în zona iradiată poate să apară radiodermita (arsura pielii), durerea, modificarea formei și a culorii
  • afectarea pulmonară – în general inflamația plămânului (pneumonita radică) este rar întâlnită, sub 1%
  • afectarea cardiacă – apariția cardiopatiei ischemice, creșterea morbidității și a mortalității de cauză cardiacă au fost dovedite ca fiind induse de radioterapie în cazul cancerului de sân (mai ales în cazul sânului stâng)
  • creșterea riscului de inducere a cancerului la nivelul sânului sănătos – datorită progreselor tehnologice, acest risc a fost mult diminuat, folosind tehnicile moderne actuale de radioterapie se estimează că acest risc este intre 1% și 1.5%.
  • inducerea unui cancer secundar la nivelul zonei iradiate – la fel ca și în cazul sânului sănătos, folosind metodele moderne de radioterapie, acest tip de risc este foarte scăzut

Există și alte efecte adverse privind radioterapia în cancerul de sân, despre care este posibil ca medicul dumneavoastră să vă vorbească dacă consideră că acest lucru se impune prin prisma particularității cazului.

Cancerul de prostată

Cancerul de prostată este cel mai frecvent tip de cancer în rândul bărbaților, se estimează că 1 din 6 bărbați este diagnosticat cu această afecțiune pe parcursul vieții. Factori de risc posibil implicați în apariția cance[...]

detalii

Cancerul gastric

Cancerul gastric este relativ frecvent în rândul afecțiunilor oncologice, din punctul de vedere al incidenței la nivel mondial fiind pe locul cinci. Factorii de risc implicați în apariția acestuia sunt: consumul de alimente afumat[...]

detalii